Zelenjavni potresenec (crumble)

Albin 2. Oktober 2014
Printer-friendly version

Najbolj poznan nam je jabolčni potresenec oziroma sadni potresenec. Manj sladka in bolj zdrava je zelenjavna različica, pri kateri lahko uporabite dele zelenjave, ki jih imate v hladilniku, za kuhanje pa nimate dosti časa.

Opis priprave

  1. Narežite zelenjavo na manjše kose.
  2. Gobe položite v posodo, zavrite in pokrito kuhajte 10 minut. Ko so gobe kuhane jih odcedite, vodo pa prihranite.
  3. Na drobno sesekljajte čebulo in česen in ju popražite na segretem maslu ali margarini.
  4. Ko se čebula zmehča, dodajte zelenjavo in pokuhajte še za minutko.
  5. Vmešajte moko, mešajte in odstranite s štedilnika, počasi dodajte vodo, ki je ostala od kuhanja gob in ponovno segrejte.
  6. Kuhajte ob stalnem mešanju, da se zgosti. Dodajte gobe, smetano in peteršilj in vse skupaj stresite v pekač.
  7. Za testo zmešajte moko in zelišča, nato pa dodajte margarino in na hitro vgnetite testo, da dobite grobe drobtine.
  8. Te potresemo po zelenjavi, potrosimo s komarčkovimi semeni in pečemo na 190°C 25-30 minut oz. da se drobtine zlatorjavo obarvajo.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna

  • 150 g gob
  • 2 velika korenčka
  • 1 bučka
  • 1 por
  • 1 rdeča paprika
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 50 g moke
  • 4 jedilne žlice sladke smetane
  • 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
  • 57 g margarine ali masla

Testo

  • 170 g moke

  • 114 g sesekljanih mešanih oreščkov

  • 85 g margarine ali masla
  • 1 čajna žlička mešanih suhih zelišč
  • 1 jedilna žlica komarčkovih semen

Čas priprave s pečenjem: 50 minut