Najbolj poznan nam je jabolčni potresenec oziroma sadni potresenec. Manj sladka in bolj zdrava je zelenjavna različica, pri kateri lahko uporabite dele zelenjave, ki jih imate v hladilniku, za kuhanje pa nimate dosti časa.
Opis priprave
- Narežite zelenjavo na manjše kose.
- Gobe položite v posodo, zavrite in pokrito kuhajte 10 minut. Ko so gobe kuhane jih odcedite, vodo pa prihranite.
- Na drobno sesekljajte čebulo in česen in ju popražite na segretem maslu ali margarini.
- Ko se čebula zmehča, dodajte zelenjavo in pokuhajte še za minutko.
- Vmešajte moko, mešajte in odstranite s štedilnika, počasi dodajte vodo, ki je ostala od kuhanja gob in ponovno segrejte.
- Kuhajte ob stalnem mešanju, da se zgosti. Dodajte gobe, smetano in peteršilj in vse skupaj stresite v pekač.
- Za testo zmešajte moko in zelišča, nato pa dodajte margarino in na hitro vgnetite testo, da dobite grobe drobtine.
- Te potresemo po zelenjavi, potrosimo s komarčkovimi semeni in pečemo na 190°C 25-30 minut oz. da se drobtine zlatorjavo obarvajo.
Sestavine (za 4 osebe)
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 150 g gob
- 2 velika korenčka
- 1 bučka
- 1 por
- 1 rdeča paprika
- 400 ml zelenjavne juhe
- 50 g moke
- 4 jedilne žlice sladke smetane
- 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
- 57 g margarine ali masla
Testo
- 170 g moke
- 114 g sesekljanih mešanih oreščkov
- 85 g margarine ali masla
- 1 čajna žlička mešanih suhih zelišč
- 1 jedilna žlica komarčkovih semen
Čas priprave s pečenjem: 50 minut