Krompirjevi muffini

Albin 2. Oktober 2014
Printer-friendly version

Pogosto ne vemo, kaj bi s kuhanim krompirjem, ki nam ostane. Poleg njokov, cmokov in polpetov lahko pripravite tudi okusne sladke krompirjeve muffine oziroma kolačke.

Opis priprave

  1. Segrejte pečico na 200°C.
  2. V posodi pretlačite kuhan krompir s polovico mleka.
  3. V drugi posodi zmešajte sladkor, vanilijev sladkor, zmehčano maslo in jajca.
  4. Posebej zmešajte suhe sestavine in jih primešajte k mokrim.
  5. Masi dodajte še preostanek mleka in krompir.
  6. Do polovice napolnite modelčke za muffine in jih pecite 15 minut.
  7. Ko so pečeni in ohlajeni, jih lahko okrasite s poljubnim prelivom.

Sestavine (za 16 muffinov)

  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 2 čajni žlički vanilijevega sladkorja
  • 4 jajca
  • 100 g zmletih mandljev
  • 250 g moke
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • 200 g kuhanega krompirja
  • 200 ml mleka

Čas priprave s pečenjem: 30 minut

Komentarji

Kuhan krompir je dober za pojesti tudi mrzel kar tako, lahko pa si daste zraven malo surovega masla. Drugače pa pri nas naredimo iz takega krompirja solato. Nekateri ga uporabijo za tenstan krompir.
Pa še to, ne vem zakaj so ljudje tako izbirčni in mečejo kruh stran. Če ga zaviješ v belo plastično vrečko in v hladilnik, ga imaš lahko ves teden, se ne posuši. Seveda ni tako dober kot svež, a za zraven h kakšnim omakam, golažem, enolončnicam in podobno je čisto dober. Če ne pa ga vsaj nesite živalim.
Pri nas skoraj nič ne vržemo stran razen kakšno domače sadje in zelenjavo, ki je imamo preveč in ne moremo predelati ali zgnije...Drugače pa če se le da, vložimo v kozarce, naredimo sokove ali kis, damo zamrzniti ipd. Od mlečnih izdelkov pa smo ravno zaradi tega nehali kupovati navadne sire, ker prehitro splesnijo in raje kupimo skuto, se bolje drži.