Čatni je indijska omaka pripravljena iz sadja ali zelenjave. Lahko bi rekli, da je po kašastem videzu podobna marmeladi. Zelo znan je mangov čatni, vendar je pred vami cenovno ugodnejša in bolj domača različica hruškovega čatnija, pri kateri boste lahko porabili prezrele hruške in jabolka.
Opis priprave
- Olupljenim jabolkom in hruškam odstranite pečke in jih narežite na manjše koščke.
- Dodajte sesekljano čebulo, sesekljane datlje in vse ostale sestavine, razen sladkorja.
- Vse skupaj stresite v posodo in na zmernem ognju počasi kuhajte, dokler se vse skupaj ne zmehča (približno 45 min).
- Nato odstranite lovorjeve liste in dodajte sladkor.
- Na zmernem ognju dušite tako dolgo, da se čatni zgosti in povre. Ko je kuhan, ga dajte v kozarce in spravite kot marmelado.
Sestavine
- 900 g olupljenih in narezanih hrušk
- 100 g datljev ali rozin
- 800 g rjavega sladkorja
- 450 g sesekljane čebule
- 675 g narezanih jabolk
- 25 g soli
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke kajenskega popra
- nekaj lovorjevih listov
- 560 ml jabolčnega kisa
- sok 1 limone
Čas priprave in kuhanje: 50 minut