V ponedeljek, 29. junija, smo Ekologi brez meja izvedli posebno delavnico za novinarje z naslovom "Zakaj je treba Junckerju gledati pod prste, zaupati v lastne zmožnosti in kaj za vraga ima to opraviti z našimi 149.000 tonami zavržene hrane?" Delavnica je bila v prvi vrsti namenjena novinarjem, ki pokrivajo prehranske in potrošniške teme.
Spregovorili smo o trenutnem stanju v Sloveniji in Evropi glede ciljev zmanjševanja in preprečevanja nastajanja odpadne hrane, ugotavljali stanje v Evropski uniji ter predstavili dva zanimiva projekta, nastala med osnovnošolci in študenti. Osnovni namen delavnice je bil, da skupaj z novinarji odkrijemo teme za novinarsko delo. Od tega, kaj dela Vlada, do zaveze proizvajalcev, predelovalcev, trgovcev, gostincev, lokalnih skupnosti in gospodinjstev za zmanjšanje količin odpadne hrane.
Novinarji so z zanimanjem prisluhnili problematiki zavržene hrane (foto: Katja Sreš)
Predstavili smo tudi dva konkretna projekta, ki sta pokazala pomen pravih podatkov za dobro odločanje in možnosti izboljšanja prehrane učencev. Mentor skupine učencev iz OŠ Poljčane je predstavil rezultate raziskovalne naloge, v kateri so z metodo analize življenjskega kroga ocenili stroške zavržene hrane na svoji šoli. S to oceno so pokazali, da lahko največ prihranijo prav z ukrepi zmanjševanja količin zavržene hrane. Po drugi strani so tudi pokazali, kako pomembno je pridobiti realne, konkretne podatke kot podlago pravilnemu odločanju.
Zaključili smo delovno in nekaj rezultatov že lahko preberete v medijih ali jim prisluhnete na radiu in televiziji.
(foto: Katja Sreš)
Piše: Albin Keuc