Navodila za vodenje dnevnika zavržene hrane

Printer-friendly version

Za začetek potrebujete kuhinjsko tehtnico in pisalo ter nekaj dobre volje ob  pomoči partnerja in/ali otrok. Tudi stari starši so gotovo lahko v pomoč. Če pa tehtnice ni, potem bo dobra tudi vaša ocena.

Namen dnevnika je, da sami ocenite svoje vsakdanje ravnanje pri nabavi, shranjevanju, pripravi, rabi in zavrženju hrane v vašem gospodinjstvu. Prosimo vas, da dnevnik izpolnjujete 7 dni. Čas imate do petka, 14. novembra 2014. Za tem bo sledilo ponovno obdobje izpolnjevanja in preizkus orodij za zmanjšanje količin zavržene hrane.

Kot hrano razumemo vsak izdelek, namenjen človeškemu použitju, prehrani - v kakršnikoli obliki, embalaži, stanju. Evidenco vodite za celotno gospodinjstvo – ne glede na število članov.

Zabeležite vso zavrženo hrano po vsakem obroku in med obroki. Zabeležite hrano, ki jo zavržete po čiščenju hladilnika/zamrzovalnika. V dnevnik zapišite tudi organske ostanke, ki so še (npr. olupki, odrezki, zelenje, ...) ali niso užitni (npr. olupki banan).

V primeru, da ste jedli zunaj (npr. v restavraciji), pripišite, če ste pustili hrano na krožniku in oceno količine.

Zabeležite predvsem:

  • katero hrano mečete proč, npr. zelenjavo, kruh, žemlje, jabolka, testenine, ...

  • koliko hrane zavržete, hrano stehtajte, ali pa uporabite opis količine (npr. eno pest, veliko zajemalko, pol krožnika, četrt skodelice, ...)

  • kam odvržete hrano, npr. v odtok, v zabojnik za biološke odpadke, na kompost, za krmo domačim živalim, v črn zabojnik, ...

  • zakaj ste hrano vrgli proč, npr. skuhali preveč, pretekel datum, prevelika porcija, čuden vonj ali izgled, ...

  • razlog, če niste zavrgli nič hrane :) npr. shranili ostanke, bili v restavraciji, pojedli vse, ...

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate:

Ko boste dnevnik izpolnili:

  • preglejte zapise in poskusite določiti načine, kako bi lahko zmanjšali količine zavržene hrane, in jih zapišite

  • hvaležni vam bomo tudi za zapis receptov za kuhanje z ostanki pri pripravi.