Vsako leto V Sloveniji zavržemo približno 168.000 ton hrane ali 82 kilogramov na osebo. Hrano zavržemo pri pridelovalcih, v predelovalni industriji, trgovini, gospodinjstvih in gostinstvu. Z njo zavržemo tudi vso energijo, vodo, embalažo, ki smo jo porabili zanjo.
In to še ni vse - zavrženo hrano moramo obdelati, predelati in odložiti, kar je še dodaten strošek. Večina je konča na odlagališčih, kjer gnije in prispeva velik delež k nastajanju metana, pomembnega toplogrednega plina, ki ima več kot dvajsetkrat močnejšo sposobnost zadrževanja toplote kot ogljikov dioksid. Nekaj je konča v bioplinarnah in del v kompostarnah.
Zavržena hrana je posledica cele vrste dejavnikov, a najprej gre za naše odločitve in ravnanja.
V Društvu Ekologi brez meja smo za vas oblikovali 7-dnevni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, da bi vam pomagali razumeti, kako ravnati s hrano, da ta kljub vsem naporom ne bo končala na odlagališčih. Z našo pomočjo boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.
Vodenje dnevnika je relativno preprosto, navodila pa so na voljo tu. Podatke lahko vnašate neposredno na spletno stran.