Manj zavržene hrane

catcat1 7. November 2014
Printer-friendly version
Povzetek: 
V razvitem svetu porabmo več kot 500 kcal energije iz hrane preveč, tudi zato jo zavračamo
Problem: 

Ljudje v razvitem svetu, po podatkih WHO, pojemo 500 kcal iz hrane preveč, drugi pa so lačni. Tudi zaradi prenajedanja ob nekaterih obrokih dneva, zavržemo nekaj hrane, ker ostane namreč na krožniku. Velkokrat tudi kupimo preveč, a ne znamo porabiti vsega.
Hrana se pokvari, na primer mleko, saj tiso, ki ni toplotno obdelano ima samo do 3 dni roka uporabe v hladilniku, a le takrat, ko ima hladilnik ne več kot 4 stopinje celzija na polici, kjer mleko shranjujemo. Enako pravilo velja, ko je pasterizirano in pakirano mleko že odprto hranjeno v hladilniku. Temperatura hranjenja namreč dolča čas shranjevanja ali rok uporabe. Če preberete navodila za uporabo svežega mesa, boste odkrili, da ga je potrebno shranjevati pri 2 stopinjah celzija, pri višji temperature se namreč hitrje pokvari. Navodila za uporabo in skladiščenje živil so pomembna pri ohranjanju roka uporabe. tako surovega mesa, pa tudi za pasterizirano meso in mleko ter mlečne izdelke (razen trdih in poltrdih sirov). Ti izdelki imajo namreč ima vedno določen rok uporabe imenovan: "porabiti do" (kar pomeni, da je to tega datume živilo še varno za uživanje) in ne "uporabno najmanj do", kot vam svetujejo na portalu Volk sit in koza cela.

Okužbe z bakterijami in virusi prisotnimi v svežem mleku in mesu ter pasteriziranem mleku, mlečnimi izdelki in mesnimi izdelki (hrenovka na primr) so najbolj pogost vir okužb in prehranskih obolevanj.

Opis: 

Izmerite temperaturo vašega hladilnika z gospodinjkim termometrom, vsako polico posebej in morda boste ugotovili, da je vaš hladilnik občutno pretopel za zgoraj naštete izdelke.